glikán | Poliszacharid. |
arabane (görög) | Arabán: arabinózból álló poliszacharid (kémia) |
saccharidok / szacharidok | Szénhidrátok, mono-, di- tri- és poliszacharidok. |
galakturonsav (görög) | Galaktóz uronsav-származéka: poliszacharidok alkotórésze (biokémia) |
heteropoliszacharidok (görög) | Heteroglükánok: többféle monoszacharid-egységből álló poliszacharidok. |
homopoliszacharidok (görög) | Homoglükánok: egyféle monoszacharidokból felépülő poliszacharidok (kémia) |
makromolekula | Kolloid méretű molekula, mint a fehérjék, nukleinsavak, poliszacharidok. |
mannuronsav | Mannit uronsav származéka: poliszacharidok alkotórésze (biokémia) |
xylose | Xilóz (szénhidrát, bakteriális és növényi poliszacharidok építőeleme) |
D-glycosamin | D-glükózamin: a gerincesek számos poliszacharidjában található (biokémia) |
arabinose (görög) | Arabinóz: szénhidrát, bakteriális és növényi poliszacharidok építőeleme (kémia) |
murein | Peptidoglükán: poliszacharid-peptid komplexum, sejtfal-komponens (biokémia) |
D-galactosamin | D-galaktózamin (glikolipidek és a porcszövet poliszacharidjainak fő komponense) (biokémia) |
fucose (görög) | Fukóz, C6-deoxicukor: szénhidrát, szerkezetalkotó poliszacharidok komponense (biokémia) |
glükánok (görög) | Poliszacharidok: tartalék-szénhidrátok, ill. szilárdító vázanyagok, sejthártyák alkotórészei (biokémia) |
pectin | Pektin: a növénysejtek falában, gyümölcsökben előforduló nem cukorszerű poliszacharid (biokémia) |
polysaccharid (görög) | Poliszacharid: egyszerű cukor molekuláiból felépülő nagy-molekulájú szénhidrát (kémia) |
agar | Tengeri algákból kivont poliszacharid, amelyet szilárdító anyagként használnak tenyésztési táptalajokban. |
glükuronsav (görög) | Glükóz uronsavszármazéka: poliszacharidok alkotórésze; hidroxiltartalmú vegyületekkel glikozidokat képez (biokémia) |
inulin | Fruktóz poliszacharid, tesztanyag, amely a vese glomerularis filtrációja mértékének megállapítására szolgál. |
mucopolysaccharida | Mukopoliszacharidok: poliszacharid-csoport, a kötőszövet sejten kívüli alapanyagának jellemző, k:ülönböző arányban előforduló, részint szulfátmentes, részint pedig szulfáttartalmú alkatrészei. Muko-poliszacharidok. Savas, kocsonyás, síkos, rugalmas kötőanyagok (biokémia) |
glukozánok | Hidrolízis révén glukózt szolgáltató poliszacharidok, mint pl. cellulóz, glikogén, keményítő, dextrin (biokémia) |
sucralfat / szukralfát | Fekélyellenes hatású poliszacharid, a gyomor nyálkahártyájának bevonása révén fejti ki védő hatását. |
aminocukrok | A hexóz C2-artomján a hidroxilcsoport helyén aminocsoport van; poliszacharidok építőelemei ízeltlábúak kitinjében és gerincesekben (biokémia) |
étkezési fiber | Növényi poliszacharidok és lignin alkotja, amelyek ellenállnak az emberi gastrointestinalis rendszer emésztő enzimei által végzett hidrolízisnek. |
sziálsavak | A neuraminsav N-acetil- és O-acetil származékai. A baktériumokban és az állatvilágban széles körben elterjedtek, lipidek, poliszacharidok és mukoproteinek építőelemei (biokémia) |
T-independens antigének | Általában bakteriális poliszacharidok, melyek antigéndeterminánsai kevésbé heterogének, lebomlás nélkül igen sokáig megmaradnak a szervezetben, képesek T helper sejtek közreműködésével szabályos humorális immunválaszt kiváltani (biokémia) |
amylum (görög) | Keményítő: poliszacharid-típusú növényi tartalék tápanyag, mely azok fotoszintézise során keletkezik: amilózból és amilopektinből áll, forralással hidratált micellákat tartalmazó, kolloid oldat keletkezik (kémia) |
fukóz | 6-Deoxigalaktóz. Egy metilpentóz, melynek L alakja a vércsoport mukopoliszacharidjiban, az emberi anyatejben (poliszacharidként), valamint a természetben máshol is jelen lehet. D alakja bizonyos antibiotikumokban fordul elő. |
teichoinsav | Foszfodiészter-kötésekkel egymáshoz kapcsolt polialkoholokból (glicerol, ribitol) álló, antigén-természetű poliszacharid (a Gram-pozitív baktériumok felületi anyaga, mely a murein-hálózatot átszövi) (biokémia) |
chondroitin (görög) | Kondroitin: D-glükuronsav és N-acetil-D-galaktózamin diszacharid-blokk polimer poliszacharid, mely extracelluláris kötő- és sejthártya-anyag; szulfátészterei a porcok, csontok, szaruhártya alkotórészei (biokémia) |
hexóz(án)ok | Polihexózok, hexóz-polimerek. A (C6H10O5)n általános képlettel megadható poliszacharidok, amelyek a hidrolízis során hexózokká bomlanak. Közéjük tartoznak a glikánok, mannánok, galaktánok és fruktózánok (glukóz-, mannóz-, galaktóz-, és fruktóz-polimerek) |
glukóz | Jobbraforgató monoszacharid, mely szabad formájában megtalálható a gyümölcsökben és más növényekben, a glukozidok, a glikogén, a diszacharidok és a poliszacharidok (keményítő, cellulóz) pedig kombinált formában tartalmazzák; az ember anyagcseréjének fő energiaforrása, a szénhidrátbontás végterméke, a legfontosabb cukor a vérben; a sejtek cukorfelhasználásához inzulinra van szükség; diabetes mellitusban nagyon magas a vércukorszint és a vizeletbe is kiválasztódik a cukor. D-glukóz (biokémia) |
hemiketál | Félketál. Egy alkohol és egy keton addiciójának terméke, általános képlete RC (R') (OH) OR". A ketóz típusú cukrokban a félketál képződése úgy történik, hogy egy belső OH csoport támadja a keton típusú karbonilcsoportot, és ez molekulán belüli gyűrűképződéshez vezet (furanóz vagy piranóz). A cukrok hemiketál formái vesznek részt a poliszacharidok (glikozilok vagy glikozidok) felépítésében (Ld. hemiacetál, ketál. |
hemiacetál | Félacetál. Egy alkohol és egy aldehid addíciójának terméke, általános képlete RCH (OH) OR'. Az aldóz típusú cukrokban a hemiacetál képződése intramolekulárisan történik, a termék pedig labilis; a folyamat során a 4-OH vagy az 5-OH csoport támadja a karbonil csoport oxigénatomját és ez furanóz vagy piranóz struktúrák kialakulásához vezet. A cukrok félacetál formában vannak valamennyi poliszacharidban, glikozil vagy glikozid formájában (Ld. acetál. |